Anton Goudsmit

Gitarist Anton Goudsmit is een veelgevraagd musicus. Hij doet verbazingwekkende en vaak geestige dingen in elke omgeving. Zijn muziek kan razen, stomende funk opleveren, scheurende blues, maar ook bijna abstracte, lyrische fluisteringen. En daartussen: hele mooie liedjes met onverwachte rafelrandjes. Hij is al vanaf het begin onderdeel van de New Cool Collective, hij speelde in uiteenlopende constellaties met Erik Vloeimans, met Ernst Reijseger, maar vooral met zijn eigen groep de Ploctones bereikte hij een groter publiek. Goudsmit won de Boy Edgar Prijs in 2009 voor zijn bijdrage aan en statuur in de Nederlandse jazz scene.

Hij komt naar het Paleisje voor Volksvlijt met bassist Arnold Dooijeweerd – een gerenommeerde oudgediende in de Nederlandse jazz, met wie Goudsmit al jaren samenspeelt en met wie hij hetzelfde gevoel voor humor deelt en voor muziek – en de Schotse percussionist “squeekologist” Alan ‘Gunga’ Purves, een zeker zo verbazende musicus, die met allerhande fluitjes, badeendjes en potten geestige en poëtische muziek maakt.

(foto: Krijn van Noordwijk)

Guitarist Anton Goudsmit is a much sought-after player who does amazing things with whatever music he is presented with or writes. His music can rage, yield steaming funk, howling blues, but also almost abstract, lyrical whispers.And in between: lovely songs with unexpected jagged edges. From the start he was part of the New Cool Collective, he played in different constellations with Erk Vloeimans, with Ernst Reijseger, but mostly with his own group the Ploctones he gained a wider audience. Goudsmit won the coveted Boy Edgar Prize in 2009 for his contribution and standing on the Dutch jazz scene.

He is coming to the Paleisje voor Volksvlijt with bassist Arnold Dooijeweerd – a renowned veteran on the Dutch jazz scene, with whom Goudsmit has been playing for decades and with whom he shares a common sense of humour and music – and the scottish percussionist/”squeekologist” Alan ‘Gunga’ Purves, who makes spirited and poetic music with all kinds of whistles, tub ducks and pans.

(foto: Krijn van Noordwijk)