Rob de Graaf

Rob de Graaf (1952) is een Nederlandse toneelschrijver, vooral bekend vanwege zijn samenwerking met theatermaker Marien Jongewaard en toneelgezelschap Dood Paard.
De Graaf won tweemaal de Taalunie Toneelschrijfprijs, in 1996 voor 2SKIN en in 2007 voor Vrede. In 2003 won hij de Charlotte Köhler Prijs voor Neanderdal. Ook leidde De Graaf tussen 1991 en 1996 de mime-opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool.

Zijn werk richt zich op de loner, de misfit die verloren gaat in een wereld van regels. Die de eenzaamheid probeert te ontvluchten door woorden te verbinden.

In zijn meest recente werk staat de falsificatie van geschiedenis centraal. Hoe kan een persoon zijn verleden beschrijven?

Voor Unfolding Frogs schrijft hij drie monologen over het leven van Alan Turing: de bedenker van de computer zoals wij hem kennen. Onder regie van Paul Knieriem zal acteur Sjoerd Meijer de monologen spelen.

Lees meer over Rob in het Parool

 

Rob de Graaf (1952) is a Dutch playwright, besides his theater texts known for his collaboration with producer Marien Jongewaard and theater company Dood Paard.

De Graaf has won the Taalunie Toneelschrijfprijs two times, in 1996 for 2SKIN and in 2007 for Vrede. In 2003 he won the Charlotte Köhler Prijs for his play Neanderdal. From 1991 till 1996 De Graaf was artistic director of the mime department in the Amsterdam’s Theatre school.

His work focuses on the loner, the misfit lost in a world of rules, who attempts to escape isolation by stringing words together. In his most recent pieces, the theme of the falsification of history reinforces this sense of solitude and isolation: how can one describe his past?

For Unfolding Frogs De Graaf writes three monologues on the life of Alan Turing: the father of the computer as we know it today. Actor Sjoerd Meijer will play them, directed by Paul Knieriem.