Editie #1: Grow with the Flow

Op 8 juni 2011 is in Felix Meritis de ‘eerste paal’ geslagen van het Paleisje voor Volksvlijt met de avond ‘Grow with the Flow’. Heel veel mensen brachten de leukste dingen mee voor ons Cabinet of Curiosities (ze reageerden op onze oproep (Bring your own curiosity! Lever een bijdrage aan ons Cabinet of Curiosities), de zaal was uitverkocht en de sfeer was geweldig.

 

Grow with the Flow

Annemiek Cornelissen, werktuigbouwkundig ingenieur, en Sachi Miyachi, beeldend kunstenaar, probeerden als eersten antwoord te geven op onze centrale vragen:

Is er een nieuwe samenwerking mogelijk van kunst en wetenschap?

Zijn er manieren om daar een vorm voor te vinden? Levert dat iets nieuws op?

Ze presenteerden een monumentale proefopstelling in de rode Shaffyzaal van Felix Meritis: lucht vindt een weg in de zeep, drukt de zeep opzij, spoedt voorwaarts, vertakt en vertakt opnieuw. Hij neemt de vorm aan van een exotische bloem, van korstmossen. Opeens heeft de ene dode stof in de andere dode stof de vorm van iets levends.


De onderliggende vraag was: kan het zijn dat dezelfde regels die Flow dicteren ook Grow dicteren?

Het publiek was deel van een ritueel dat tegelijk een wetenschappelijk experiment is. Daarnaast toonden we bronnen en inspiraties, een kort verhaal, live muziek, experimenteel gebruik van draaitafels en samples… Géén debat!