Editie #4 Me, My Flesh and I

Me, My Flesh and I was een groot succes. Het publiek ging uitgelaten en opgeladen naar huis. Hierboven een compilatiefilm van de avond in TrouwAmsterdam van 9 oktober jl. (6 minuten)

Uit de reportage in Het Parool:

“Echt een unieke en zeer verrassende vorm van theater!”

“Het publiek valt [...] van de ene verbazing in de andere”

“Die combinatie tussen wetenschap en kunst smaakt naar meer!”

 

 

De aankondiging luidde:

Heb je er weleens over nagedacht of er swing zit in je DNA? Kunstenaar Elena Beelaerts wel. In samenwerking met genetica en psycholoog Prof. Daniëlle Postuma laat ze haar erfelijk materiaal analyseren. De genenkaart die uit dat onderzoek voortkomt, behandelt ze als een muziekpartituur. Tijdens het eenmalige kunstevenement Me, Myself and I beleeft deze chromosomatische compositie haar première in TrouwAmsterdam.

Me, My Flesh and I gaat niet alleen over de verklanking van genen. Deze vierde editie van Paleisje voor Volksvlijt is een live musical experiment over het lichaam anno 2013. Wat is een live musical experiment? Moeilijk te zeggen, want een experiment is per definitie iets nieuws.

Dit willen kunstenaars Elena Beelaerts en Floris Tilanus van denk-, doe- en maaktank Paleisje voor Volksvlijt erover kwijt: ‘We fuseren al het feestelijke, dramatische en beweeglijke van een musical met de duizelingwekkende feiten en hypothesen van de wetenschap, en versmelten dat weer met de verbeelding en poëzie van de kunst. De avond is een echt experiment; samen met musici, dansers en wetenschappers zijn we druk bezig met voorbereiden en oefenen, maar uiteindelijk komt alles voor het eerst samen op de avond zelf.’

Een paar ingredienten van de onvoorspelbare avond mogen we wel verklappen. Een stem zonder lichaam neemt je mee op een zoektocht naar de wonderbaarlijke materie waar wij uit bestaan. Er valt te genieten van een mix van anatomieles, tapdans, human beatbox, Mozart, Zappa, de Transgenderballade, maar ook van interviews met een bodybuildende psychiater, een rock ‘n roll begrafenisondernemer en een blinde masseur.

Discorporate and come with me’, zong Zappa in de late jaren ’60. Misschien discorporeer je wel tijdens Me, Myself and I. Maar het omgekeerde zou je ook kunnen overkomen: een intensere ervaring van je lichaam dan je ooit hebt gevoeld…

Paleisje voor Volksvlijt #4 – Me, My Flesh and I – Met medewerking van o.a. fotograaf Patricia Steur, Urban dansgezelschap ISH, Koor De Stemming, Bakkerij Hartog, transgenderspecialist Annelou de Vries, anatoom Roelof Jan Oostra en dansgezelschap LeineRoebana.

 

Zie hier de videoregistratie van de vorige editie, Unfolding Frogs, Code in Life, the Universe and Everything, een hommage aan genie Alan Turing (1912-2012)


YouTube Direkt

Als aanloop op Paleisje voor Volksvlijt #4 wordt via interviews onderzocht hoe deskundigen zich tot het lichaam verhouden. Bekijk hier de interviews!

Roelof Jan Oostra en Martijn van Calmthout in het Vrolikmuseum AMC

Klik hier voor het persbericht

Let op voor de onthulling van de Babyshow Revisited!